fbpx

Contoh Soalan Pegawai Perikanan G41

Dec 19, 2020Pegawai Perikanan

Jika anda sedang mencari-cari contoh soalan Pegawai Perikanan G41, tahniah! Anda berada di tempat yang betul. Di bawah ini adalah beberapa contoh soalan peperiksaan online Pegawai Perikanan khas untuk membantu calon-calon yang dipanggil oleh pihak SPA untuk menduduki exam online bagi ambilan jawatan Pegawai Perikanan Gred G41.

soalan exam akauntan wa41 jawapan rujukan nota

Cuba jawab soalan-soalan exam Pegawai Perikanan di bawah untuk menguji diri anda.

.

Teruskan bacaan sehingga habis agar anda dapat informasi mengenai format peperiksaan Pegawai Perikanan, contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah dan Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris.
.
Anda juga akan diberikan maklumat mengenai Rujukan Lengkap Peperiksaan Online SPA yang mengandungi TIp Jawab Soalan Setiap Seksyen dan Koleksi Soalan Latih Tubi bagi seksyen Daya Menyelesaikan Masalah & Kefahaman Bahasa Inggeris yang telah dikemaskini khas untuk anda, mengikut format peperiksaan terkini.
.
Anda juga boleh dapatkan Set Soalan Latih Tubi bagi seksyen Daya Menyelesaikan Masalah & Kefahaman Bahasa Inggeris Edisi Kemaskini Terkini 2020 dengan klik pada butang hijau di bawah :
Koleksi Soalan egawai Perikanan Gred G41

Format Peperiksaan Pegawai Perikanan G41

  • SEKSYEN A : DAYA MENYELESAIKAN MASALAH
  • SEKSYEN B : KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS

Tip Lulus Peperiksaan Pegawai Perikanan Gred G41

Bukan mudah untuk lulus dalam peperiksaan online yang diadakan oleh pihak SPA. Ramai calon yang gagal dalam tapisan pertama ini. Ya, exam online adalah tapisan pertama untuk anda menjawat jawatan Pegawai Perikanan. Gagal dalam exam ini, bermakna punah lah harapan anda untuk jadi Pegawai Perikanan.

Jadi, apa yang perlu anda buat untuk lulus peperiksaan online Pegawai Perikanan?

Banyakkan jawab soalan latih tubi. 

Ya, ini saja caranya.

Jika anda tak biasa dengan bentuk-bentuk soalan peperiksaan online memasuki perkhidmatan awam, maka anda akan menggelabah, tak cukup masa nak jawab masa exam nanti. Sudahnya, anda akan hentam saja. Silap-silap haribulan, anda tak sempat baca pun soalan, terus tekan je jawapan.  Sebab masa dah nak tamat!.

Ini bukan drama kehidupan, ya. Ini serius. Inilah yang sering berlaku kepada calon-calon yang kurang bersedia. Anda sendiri tahu, masa exam sangat sekejap. Soalan pula banyak. Jadi, anda rasa boleh ke anda jawab soalan-soalan yang diluar jangkaan anda ini jika anda tak bersedia, tak biasa dengan bentuk-bentuk soalan, tak latih diri anda untuk jawab dengan pantas dan tepat?

Sebab itulah kami sediakan contoh-contoh soalan peperiksaan Pegawai Perikanan ini untuk membantu anda mendapatkan gambaran bagaimana bentuk soalan yang bakal ditanya.

Ramai calon yang blur. Jadi, kami di sini ingin membantu anda. Izinkan kami membantu anda, Anda pula tolong diri anda sendiri dengan cuba jawab semua soalan di bawah ini.

Contoh Soalan Pegawai Perikanan Gred Q41

Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pegawai Perikanan (Seksyen A)

Dalam Seksyen A berkisarkan soalan mengukur daya menyelesaikan masalah  dan soalan matematik. Soalan matematik yang ditanya dalam soalan merangkumi standard SPM sahaja.

Soalan-soalan daya menyelesaikan masalah ini terbahagi kepada 3 kategori, iaitu :

  1. Pemahaman Konsep Matematik
  2. Kemahiran Menggunakan Logik & IQ
  3. Kemampuan Mengintrepretasi Data

Macam mana tu? Apa beza setiap kategori?

Bagi memudahkan anda utnuk faham, di bawah ini adalah contoh-contoh soalan dan huraian soalan mengikut setiap kategori.

I. Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pegawai Perikanan – Pemahaman Konsep Matematik

Konsep Matematik yang digunakan termasuklah algebra dan geometri. Walaupun ada antara calon yang memiliki kelayakan dalam bidang Matematik di peringkat diploma, ini tidak bermakna memberi kelebihan bagi mereka
menjawab soalan berbanding calon daripada bidang lain kerana soalan-soalan yang dikemukakan adalah lebih kepada asas-asas matematik sukatan pelajaran Tingkatan 5 (Sijil Pelajaran Malaysia).

1.Setiap bulan, Daud membelanjakan 20% daripada gajinya bagi membayar bil utiliti berjumlah RM100. Sekiranya gaji beliau dinaikkan sebanyak 50%, berapakah jumlah yang perlu dibayar bagi bil utilitinya?

A. RM 100

B. RM 150

C. RM 200 

D. RM 250

Jawapan: B
Teknik Menjawab :

20% – RM100
100% – 100/20 x RM100 = RM500
50% kenaikan gaji = RM750
Bil utiliti = 20% x RM750 = RM150

2) 60% daripada jumlah wang simpanan Aminah diberikan kepada 6 orang anaknya. Setiap seoarang mendapat RM260.75. Berapakah jumlah keseluruhan wang simpanan Aminah?

A. RM 434.60

B. RM 1564.50

C. RM 2607.50

D. RM 938.70

3) Sebuah van dipandu dari Bandar Q ke Bandar R yang jaraknya 380km dalam masa 4 jam 15 minit. Berapakah laju purata van tersebut dipandu?

A. 86.4 km/j

B. 89.4 km/j

C. 91.6 km/j

D. 93.6 km/j

II. Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pegawai Perikanan – Kemahiran Menggunakan Logik & IQ 

Dalam seksyen ini, calon dikehendaki menggunakan kemahiran berfikir serta kemahiran mengaplikasi maklumat yang diberikan untuk memilih jawapan yang tepat dalam menyelesaikan masalah yang dikemukakan.

Apakah nilai paling sesuai bagi X?
soalan iq pegawai perikanan g41

A. 42

B. 43

C. 44

D. 46

Jawapan: A

Teknik menjawab:

94 / 2 = 47
180 / 4 = 45
126 / 3 = X
X = 42


III. Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Pegawai Perikanan – Kemahiran Menginterpretasi Data

Calon akan diberikan beberapa soalan penyelesaian masalah yang menggunakan pelbagai data dan perangkaan. Calon dikehendaki menganalisa data-data tersebut untuk menyelesaikan masalah yang dikemukakan.

Rajah di bawah menunjukkan bilangan telefon bimbit yang dijual pada tahun 2010 dan 2011. Sebanyak 290 telefon bimbit telah dijual dari tahun 2010 hingga 2013 dengan nisbah pada tahun 2012:2013 adalah 3:4.
soalan pegawai perikanan G41 daya menyelesaikan masalah SPA

Bilangan telefon bimbit yang dijual dalam tahun 2012 ialah

A. 30

B. 60

C. 80

D. 140

Jawapan: B

Teknik menjawab:

Jumlah kamera digital yang dijual = 290 buah
Jumlah kamera digital pada tahun 2010/2011 = 150 buah
Jumlah kamera digital pada tahun 2012/2013 = 290 – 150 = 140 buah

Oleh yg demikian,
3:4 = 140 buah
1 buah = 140/7 = 20
dan 3 buah = 3 x 20 = 60 buah

Oleh itu jualan telefon bimbit pada tahun 2012 ialah sebanyak 60 buah.

.

Macam mana? Dah kira? Dah dapat jawapan?

Anda digalakkan untuk buat latih tubi soalan matematik peperiksaan online Pegawai Perikanan G41 banyak-banyak supaya anda mahir berfikir dan kira dalam masa yang singkat.

Anda boleh dapatkan 70+ Extra soalan Daya Menyelesaikan Masalah dengan tekan butang hijau di bawah ini :

Contoh-Soalan-Matematik-Peperiksaaan-Online-SPA-PSEE

70 Soalan beserta jawapan & jalan kira untuk memudahkan anda. Dibekalkan juga Nota Matematik dan helaian formula untuk memudahkan anda rujuk formula semasa exam nanti.

Contoh Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Peperiksaan Pegawai Perikanan Q41 (Seksyen C)

Soalan yang diketengahkan dalam seksyen C ini masih tidak melebihi sukatan dalam yang sudah korang pelajari sewaktu SPM.

Soalan diolah dalam bentuk, sama ada :

  • petikan ringkas dan diikuti beberapa soalan comprehension; atau
  • Soalan berkaitan grammar; atau
  • Vocabulary.

Contoh soalan adalah seperti berikut :

1. Choose the option which will best replace the underlined words in the sentence to make it correct.

She done it to quick, so it came out looking rough.

A. done it too quickly
B. did it too quick
C. did it too quickly
D. did it to quickly

2. Nanong has three dogs and two cats. They are all brown, but one of the dogs has spots. His name is Spot.

Which of the following is true?

A. Nanong has three animals in total.
B. Nanong has more cats than dogs.
C. One of Nanong’s cats is black.
D. All of Nanong’s dogs have spots.

3. Read the following paragraph to answer question.

Tailgating another vehicle is unsafe and illegal. Many rear-end collisions are caused by drivers following too close to the vehicle in front of them. The rules state that a driver must keep sufficient distance from the vehicle in front in order to stop safely and avoid a collision. Drivers should allow a minimum two seconds’ gap between their vehicle and the one ahead. At sixty kilometres an hour, this equates to thirty-three metres; at a hundred it equates to fifty-five metres. More distance is needed to safely stop in rain or poor visibility.

Tailgating another vehicle is unsafe because:

A. all rear end collisions are caused by drivers following too close to the vehicle in front.
B. it may not allow sufficient time and space to stop and avoid a collision.
C. it is against the road rules.
D. it is a reckless practice.

4. Please read the following sentence.

Once Ainie Laila lifted her pen and made a start, writing the essay became easy.

If we change the start of the sentence to:

Writing the essay became easy..

What will the ending be?

A. after starting.
B. after lifting her pen.
C. once Ainie Laila lifted her pen and made a start.
D. once she lifted her pen and made a start.

5. The boy’s incorrigible behaviour puzzled his sister.

The word incorrigible in this sentence means:

A. appalling
B. reformed
C. incurable
D. frustrated

6. A cooking utensil with a wide, flat blade that is not sharp, used especially for lifting pan; this tool called a..

A. whisk
B. colander
C. spatula
D. ladle

 

Contoh-Soalan-Kefahaman-Bahasa-Inggeris-Peperiksaaan-Online-SPA-PSEE

65 Soalan & Jawapan Seksyen Kefahaman Bahasa Inggeris ini memberikan anda lebih soalan untuk faham dan tahu bagaimana pecahan penilaian seksyen ini.

SAYA NAK SET SOALAN INI

 

Koleksi Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Perikanan Q41

Jadi bagaimana dengan anda sekarang? Sudahkah anda bersedia untuk menghadapi peperiksaan Pegawai Perikanan yang dah tinggal beberapa hari sahaja lagi ?

Set soalan ini dikumpulkan untuk anda. Dengan adanya koleksi soalan exam yang banyak ini, anda akan rasa lebih yakin ketika exam sebenar nanti.

Dalam koleksi soalan ini, anda dapat :

+ nota pengerangan ringkas Matematik (nota formula matematik yang biasa ditanya dalam exam)
+ 70 contoh soalan & jalan pengiraan Daya Menyelesaikan Masalah
+ nota English Grammar
+ 65 contoh soalan & jawapan Kefahaman Bahasa Inggeris

Koleksi ini adalah dalam bentuk softcopy.

Anda akan terus dapat link download di email nanti selepas dapatkan koleksi soalan ini.

Terus dapatkan koleksi soalan exam hanya melalui butang hijau di bawah ini:

Koleksi Soalan egawai Perikanan Gred G41

SAYA NAK KOLEKSI 135 SOALAN EXAM INI

Dapat sahaja set soalan ini, terus study. Buat latih tubi banyak-banyak.

Tak perlu buang masa google sana sini. Nota yang kami sediakan sudah lengkap dan padat untuk anda study dalam masa beberapa hari sebelum exam ini.

Hati anda akan tenang sebab anda dah bersedia untuk exam. Yes! Sebab anda dah baca nota, dah cuba buat soalan-soalan latih tubi yang disediakan. Dah ada semua formula matematik yang berkaitan untuk soalan-soalan yang sering ditanya dalam exam online SPA. Anda juga dah ada nota grammar. Memang tenang hati anda.

Tenangkan hati anda dengan study menggunakan rujukan yang tepat. Ramai calon yang telah berjaya dalam exam SPA sebelum ini dengan menggunakan panduan ini. Anda boleh baca pengalaman-pengalaman calon sebelum ini dengan klik pada butang hijau di bawah :

 

PENGALAMAN CALON EXAM SEBELUM INI

p/s: Rujukan ini dalam bentuk Ebook (PDF). BUKANNYA BUKU! TIADA PENGEPOSAN. Selepas pembayaran anda disahkan, anda akan dapat link download.

Kami mendoakan anda lulus peperiksaan online Pegawai Perikanan. Semoga perkongsian contoh soalan Pegawai Perikanan dan Tip lulus exam ini dapat membantu anda untuk menjawab peperiksaan ini dengan lebih mudah dan cepat. Moga dengan memiliki Koleksi Soalan Exam SPA ini, akan memudahkan lagi persediaan peperiksaan anda. Tak perlu lagi kalut nak google sana sini.

Pihak spakerjaya.com tidak berkaitan dengan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) dan Kementerian Kesihatan Malaysia. Apa yang kami sediakan adalah bantuan persediaan calon untuk menduduki peperiksaan. Soalan disediakan bukan BUKU KAJIAN jauh sekali soalan sebenar peperiksaan. Bukan juga soalan bocor Pegawai Perikanan G41. Ianya lebih kepada contoh soalan untuk memudahkan persediaan calon dilengkapi dengan nota-nota persediaan.

Artikel Berkaitan :

error: Content is protected !!