fbpx

Contoh Soalan Exam Penolong Pegawai Penyelidik Jabatan Perikanan Malaysia Q29

Sep 2, 2020Penolong Pegawai Penyelidik

KHAS UNTUK CALON EXAM PENOLONG PEGAWAI PENYELIDIK Q29 JABATAN PERIKANAN MALAYSIA

Calon-calon yang dipanggil peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Jabatan Perikanan Malaysia yang sedang mencari contoh soalan peperiksaan online Penolong Pegawai Penyelidik Gred Q29 boleh memanfaatkan contoh soalan exam dan rujukan peperiksaan yang akan kami berikan dalam artikel ini.

Pastikan anda habiskan baca artikel ini untuk memperolehi maklumat lanjut mengenai format peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29, bidang tugas Penolong Pegawai Penyelidik, gaji dan maklumat mengenai jawatan Penolong Pegawai Penyelidik, dan contoh soalan peperiksaan SPA Penolong Pegawai Penyelidik Q29.

Calon boleh cuba jawab contoh-contoh soalan yang diberikan di bawah sebagai latihan sebelum jawab soalan peperiksaan nanti.

Selain itu, calon juga boleh menggunakan rujukan peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik yang disediakan ini.  

rujukan peperiksaan penolong pegawai penyelidik q29 (2)

PANDUAN PENOLONG PEGAWAI PENYELIDIK Q29

GAJI & BIDANG TUGAS PENOLONG PEGAWAI PENYELIDIK Q29

Jawatan Penolong Pegawai Penyelidik diklasifikasikan sebagai kumpulan perkidmatan Sains. Sebagai seorang Penolong Pegawai Penyelidik Q29, anda akan menerima gaji seperti jadual gaji berikut :

Berikut adalah jadual gaji minimum-maksimum serta kadar kenaikan gaji tahunan bagi seorang Penolong Pegawai Penyelidik Q29;

Gaji minimum – RM1,496.00
Gaji maksimum – RM5,676.00
KGT – RM145.00

*Di samping elaun-elaun dan imbuhan-imbuhan lain yang seorang penjawat jawatan Penolong Pegawai Penyelidik dengan gred Q29 layak terima.

TUGAS PENOLONG PEGAWAI PENYELIDIK Q29

Secara am, tugas seorang Penolong Pegawai Penyelidik Q29 adalah seperti berikut:

Membantu Pegawai Penyelidik Gred Q3 dalam perancangan projek penyelidikan, pengendalian projek penyelidikan, mengumpul, merekod maklumat dan menganalisis data-data projek serta penyediaan peralatan projek penyelidikan.

BAGAIMANA NAK JADI PENOLONG PEGAWAI PENYELIDIK Q29

Kerjaya sebagai seorang Penolong Pegawai Penyelidik Q29 bermula dengan calon memohon jawatan ini dengan mengisi borang permohonan di web Suruhanjaya Perkhidmatan Awam.

Calon-calon yang memenuhi syarat kelayakan akan dipanggil menduduki peperiksaan online Penolong Pegawai Penyelidik Q29.

Untuk menyandang jawatan Penolong Pegawai Penyelidik Q29, calon perlu, terlebih dahulu lulus peperiksaan yang dijalankan.

Sekiranya calon tersebut berjaya dalam peperiksaan online / tapisan awal ini, maka barulah calon tersebut akan dipanggil untuk menghadiri temuduga jawatan yang akan dijadualkan kemudian.

Namun berdasarkan maklumbalas yang diterima, kebanyakan calon gagal dalam proses tapisan awal.

Antara sebab yang dikenalpasti iaitu kegagalan untuk menjawab dengan baik soalan-soalan yang dikemukan dalam peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 terutama di bahagian A.

4 SEBAB UTAMA RAMAI CALON GAGAL EXAM SPA SETIAP TAHUN

1. Tak Tahu Format
Ini yang biasa berlaku. Bila calon tidak tahu format, calon tidak dapat buat persediaan awal dan rapi.  

2. Tak Cukup MASA 

Kalau persediaan tidak cukup memang akan ambil masa lama untuk jawab exam sebab kena fikir banyak benda! Tapi kalau persediaan “cun”, no problem!  

3. Tak Terkejar! 

Nak buat persediaan tapi tak tahu nak mula kat mana. Tau-tau esok dah exam. Memang Kelam kabut la. Tak terkejai.

4. Silap Persediaan
Dah studi tapi terkeluar dari skop! Membuta tuli. Patut fokus apa yang berkaitan ja. Bukan perlu studi dan hafal semua perlembagaan Malaysia!

Sebab itu untuk persediaan awal, calon-calon memerlukan Contoh Soalan Peperiksaan SPA sebagai rujukan dan latih tubi sebelum menghadapi peperiksaan.

rujukan peperiksaan penolong pegawai penyelidik q29 contoh soalan (2)

SAYA NAK RUJUKAN Q29 INI

PEPERIKSAAN ONLINE PENOLONG PEGAWAI PENYELIDIK Q29

Tujuan Peperiksaan online Penolong Pegawai Penyelidik diadakan untuk menguji keupayaan calon dalam pelbagai aspek yang berkaitan dengan jawatan Penolong Pegawai Penyelidik. Berikut adalah jadual peperiksaan terkini yang akan diadakan :

PENOLONG PEGAWAI PENYELIDIK (Jabatan Perikanan Malaysia)

(Peperiksaan Online Memasuki Perkhidmatan Awam (PSEE))

[Tarikh Peperiksaan : 4 September 2020 ] [Masa Peperiksaan : 10:00 pagi – 11:00 pagi]  

FORMAT PEPERIKSAAN BARU 2020

SPA telah mengeluarkan format peperiksaan baru untuk Peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 pada 4 September 2020 ini. 

Sebelum ini, untuk peperiksaan online Penolong Pegawai Penyelidik Q29 tahun 2018, 2 seksyen yang diuji ialah : 

Seksyen A: Pengetahuan Am

Seksyen B: Daya Menyelesaikan Masalah

Tetapi untuk tahun ini, 2 seksyen yang diuji ialah : 

Seksyen A: Daya Menyelesaikan Masalah

Seksyen B: Kefahaman Bahasa Inggeris

Nampak bezanya?

Untuk peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29, soalan Pengetahuan Am TIADA.

Soalan Daya Menyelesaikan Masalah masih dikekalkan.

Manakala, Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris diadakan.

Berdasarkan pemerhatian kami, nampaknya, untuk tahun 2020 ini, semua peperiksaan online ambilan kerja kerajaan mewajibkan soalan Kefahaman Bahasa Inggeris. 

Kami akan terangkan lebih lanjut details setiap seksyen. 

 

FORMAT PEPERIKSAAN ONLINE PENOLONG PEGAWAI PENYELIDIK Q29

 

Seperti yang ditetapkan oleh pihak SPA, format peperiksaan online Penolong Pegawai Penyelidik Q29 yang terkini terbahagi kepada 2 seksyen, iaitu :

  1. Daya Menyelesaikan Masalah
  2. Pemahaman Bahasa Inggeris

Setiap seksyen terdiri daripada beberapa bentuk pecahan soalan untuk menguji keupayaan calon. Kami terangkan lebih lanjut mengenai pecahan soalan ini bagi memberi pencerahan kepada para calon exam Penolong Pegawai Penyelidik.

Berikut adalah huraian mengenai bentuk soalan dan contoh soalan peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik.

SOALAN MATEMATIK PEPERIKSAAN ONLINE PENOLONG PEGAWAI PENYELIDIK Q29 JABATAN PERIKANAN MALAYSIA

Seksyen ini mengukur daya menyelesaikan masalah calon dengan menggunakan item-item yang berkonsepkan perkara-perkara berikut :

(i) KEMAHIRAN LOGIK

Dalam seksyen ini, calon dikehendaki menggunakan segala pengetahuan yang ada, kemahiran berfikir dan kemahiran mengaplikasikan maklumat untuk memilih jawapan yang tepat untuk menjawab soalan-soalan yang diajukan. 

(ii) KEMAHIRAN MENGINTERPETASI DATA

Untuk soalan ini, calon diberi beberapa soalan yang melibatkan perangkaan, Perangkaan yang diberi perlu dianalisis untuk menjawab soalan yang dikemukana. Untuk mendapatkan jawapan, calon boleh menggunakan graf, jadual dan sebagainya.

(iii) KONSEP-KONSEP MATEMATIK

Untuk soalan konsep Matematik, soalan-soalan merangkumi algebra dan geometri. Asas-asas matematik ini tidak melebihi sukatan SPM. Semua calon sepatutnya boleh menjawab soalan jenis ini dengan baik. Namun, jika anda dah lupa cara pengiraannya, lebih baik anda buat latih tubi untuk membantu anda ingat semula apa yang anda telah pelajari di sekolah dulu.

CONTOH SOALAN MATEMATIK PEPERIKSAAN ONLINE PENOLONG PEGAWAI PENYELIDIK Q29 JABATAN PERIKANAN MALAYSIA

1. Guru-guru dan ibubapa di SMKA Arau mengutip derma kilat untuk mangsa gempa bumi Indonesia mengikut nisbah 5:9. Ibu bapa telah mengutip sebanyak RM4500. Kirakan jumlah derma yang dikutip.

A. RM2000

B. RM2500

C. RM5000

D. RM7000

 

2. Cari median bagi taburan nombor ini :

| 23 | 25 | 23 | 23 | 24 | 25 | 24 | 25 |

A. 23.5

B. 24

C. 24.5

D. 25

 

3. Husna mempunyai 5 gulung tali. Panjang setiap gulung tali adalah 3.5 meter. Dia menggunakan 3 gulung tali dan 145 cm daripada satu gulung yang lain. Cari panjang dalam meter, baki tali yang belum digunakan.

A. 2.05

B. 5.55

C. 8.45

D. 10.55

 

4. Bundarkan 309628 kepada ribu yang hampir

A. 309000

B. 309600

C. 310000

D. 310600

 

5. Apakah nombor yang seterusnya selepas susunan ini:

| 144 | 121 | 100 | 81 | 64 |

A. 17

B. 19

C. 36

D. 49

 

6. Jumlah terkumpul cili besar hasil pengumpulan dari beberapa ladang adalah sebanyak 1280 kg. Jika purata satu ladang menghasilkan 160 kg, berapakah jumlah ladang yang telah terlibat dalam kerja-kerja pengumpulan itu?

A. 8

B. 12

C. 16

D. 20

 

7. Berat sebuah kotak yang mengandungi botol sabun ialah 25 690 g. Setiap satu kotak mengandungi 23 botol sabun. Berapakah berat untuk 99 botol sabun?

A. 110 120 g

B. 110 341 g

C. 110 583 g

D. 110 650 g

 

8. Satu set data yang mengandungi 6 nombor mempunyai nilai purata 50. Jika satu nombor x dibuang dari set data tersebut, nilai purata berubah menjadi 55. Cari nilai x.

A. 10

B. 15

C. 20

D. 25

 

9. Halimah membeli 15 kilogram beras. Pada keesokan harinya dia mendapati 5 ½ kilogram berasnya telah dimakan oleh tikus. Kemudian, dia membeli sebanyak 7 ¼ kilogram beras lagi. Berapa beraskah yang Halimah ada sekarang?

A. 12 ¾ kg

B. 13 ½ kg

C. 15 ¼ kg

D. 16 ¾ kg  

 

10. Riben dengan panjang 900 mm dipotong untuk membentuk empat unit segitiga sama sisi. Berapakah panjang setiap sisi segitiga tersebut?

A. 7.5 cm

B. 9.0 cm

C. 75 cm

D. 80 cm  

Untuk lebih banyak contoh soalan daya menyelesaikan masalah yang lengkap dengan jawapan dan cara kira untuk dapatkan jawapan, anda boleh dapatkan Rujukan Peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Gred Q29 berikut :

Contoh-Soalan-Matematik-Peperiksaaan-Online-SPA-PSEE

TEMPAH SEKARANG

SOALAN KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS PEPERIKSAAN ONLINE PENOLONG PEGAWAI PENYELIDIK Q29 JABATAN PERIKANAN MALAYSIA

Dalam seksyen ini, kebolehan anda diuji dalam pecahan berikut :

  1. PENGERTIAN DAN KEFAHAMAN ESEI BAHASA INGGERIS

Anda dibekalkan dengan sebuah petikan Bahasa Inggeris dan diberikan pilihan jawapan. Petikan tersebut mungkin pendek dan mungkin panjang. Bilangan soalan ditanya antara 5-10 soalan bagi menguji kefahaman anda tentang petikan yang diberikan.

Anda perlu membaca esei, melihat keseluruhan idea esei tersebut dan mula menjawab soalan objektif yang menguji kefahaman anda

2. TATABAHASA (GRAMMAR) BAHASA INGGERIS

Soalan-soalan digubal untuk menguji anda tentang tatabahasa iaitu penggunaan :
– Noun
– Pronoun
– Adjective
– Verb
– Adverb
– Conjunction
– Interjection
– Preposition

Untuk menjawab soalan-soalan ini, anda perlu mengingati kembali sedikit sebanyak pelajaran grammar Bahasa Inggeris SPM.

CONTOH SOALAN KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS PEPERIKSAAN ONLINE PENOLONG PEGAWAI PENYELIDIK Q29 JABATAN PERIKANAN MALAYSIA

Bagi membantu anda mendapatan gambaran mengenai contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris mengikut sukatan peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Gred Q29, kami berikan contoh soalan esei dan grammar sebagai latihan untuk anda.  Cuba uji kefahaman Bahasa Inggeris anda dengan menjawab soalan-soalan berikut : 

CONTOH SOALAN ESEI BAHASA INGGERIS PEPERIKSAAN ONLINE PENOLONG PEGAWAI PENYELIDIK Q29 JABATAN PERIKANAN MALAYSIA

Read the passage below carefully. Then, answer the questions that follow. 

Title : A Good Detector Dog

It is 8.15 a.m. A flight lands at Melbourne’s Tullamarine International Airport. Several hundred pieces of baggage are rushed from the plane onto a conveyor belt in the baggage reclaim annexe. Over the sound of roaring engines, rushing air vents and grinding generators, a dog barks. Florence, a sleek black Labrador, wags her tail. Among the cavalcade of luggage passing beneath Florence’s all-smelling nose, is a nondescript hardback suitcase. Inside the case, within styrofoam casing, packed in loose pepper and coffee, wrapped in freezer paper and heat-sealed in plastic, are 18 kilograms of hashish. The cleverly concealed drugs don’t fool super-sniffer Florence, and her persistentscratching at the case alerts her handler. Florence is one of a truly new breed: the product of what is perhaps the only project in the world dedicated to breeding dogs solely to detect drugs. Ordinary dogs have a 0.1% chance of making it in drug detection. The new breeding programme, run by the Australian Customs, is so successful that more than 50% of its dogs make the grade.

And what began as a wholly practical exercise in keeping illegal drugs out of — the Australia may end up playing a role in an entirely different sphere comparatively esoteric world of neurobiology. It turns out that it’s not Florence’s nose that makes her a top drug dog, but her unswerving concentration, plus a few other essential traits. Florence could help neurobiologists to understand both what they call ‘attention processing’, the brain mechanisms that determine what a person pays attention to and for how long, and its flip side, problems such as Attention Deficit / Hyperactivity Disorder (ADHD). As many as 3 to 5% of children are thought to suffer from the conditionin the US, where the incidence is highest, although diagnosis is often controversial. The Australian Customs has used dogs to find drugs since 1969. Traditionally, the animals came from pounds and private breeders. But, in 1993, fed up with the poor success rate of finding good dogs this way, John Vandeloo, senior instructor with the Detector Dog Unit, joined forces with Kath Champness, then a doctoral student at the University of Melbourne, and set up a breeding programme.

Champness began by defining six essential traits that make a detector dog. First, every good detector dog must love praise because this is the only tool trainers have at their disposal, but the dog must still be able to work for long periods without it. Then it needs a strong hunting instinct and the stamina to keep sniffing at the taxing rate of around 300 times per minute. The ideal detector is also fearless enough to deal with jam-packed airport crowds and the roaring engine rooms of cargo ships. The remaining two traits are closely related and cognitive in nature. A good detector must be capable of focusing on the task of searching for drugs, despite the distractions in any airport or dockside. This is what neurobiologists call ‘selective attention’. And finally, with potentially tens of thousands of hiding places for drugs, the dog must persevere and maintain focus for hours at a time. Neurobiologists call this ‘sustained attention’. Vandeloo and Champness assess the dogs’ abilities to concentrate by marking them on a scale of between one and five according to how well they remain focused on a toy tossed into a patch of grass. Ivan scores a feeble one. He follows the toy, gets half-way there, and then becomes distracted by places where the other dogs have been or by flowers in the paddock. Rowena, on the other hand, has phenomenal concentration; some might even consider her obsessive. When Vandeloo tosses the toy, nothing can distract her from the searching, not other dogs, not food. And even if no one is around to encourage her, she keep looking just the same. Rowena gets a five.

A person’s ability to pay attention, like a dog’s, depends on a number of overlapping cognitive behaviours, including memory and learning – the neurobiologist’s attention processing. Attention in humans can be tested by asking subjects to spot colours on a screen while ignoring shapes, or to spot sounds while ignoring visual cues, or to take a ‘vigilance test’. Sitting a vigilance test is like being a military radar operator. Blips appear on a cluttered monitor infrequently and at irregular intervals. Rapid detection of all blips earns a high score. Five minutes into the test, one in ten subjects will start to miss the majority of the blips, one in ten will still be able to spot nearly all of them and the rest will come somewhere in between. Vigilance tasks provide signals that are infrequent and unpredictable — which is exactly what is expected of the dogs when they are asked to notice just a few odour molecules in the air, and then to home in on the source. During a routine mail screen that can take hours, the dogs stay so focused that not even a postcard lined with 0.5 grams of heroin and hidden in a bulging sack of letters escapes detection. With the current interest in attention processing, as well as human conditions that have an attention deficit component, such as ADHD, it is predicted that it is only a matter of time before the super-sniffer dogs attract the attention of  neurobiologists trying to cure these conditions.

6. The drugs in the suitcase


A. had pepper and coffee around them.
B. had a special smell to repel dogs.
C. had previously been frozen.
D. were hidden inside the lining.

7. Generally, dogs are poor at finding drugs because


A. the drugs are usually very well hidden.
B. they don’t work well with a handler.
C. they lack certain genetic qualities.
D. they lack the right training.

8. Why Florence become a good drug detector?


A. because she is not easily distracted.
B. because she has a better sense of smell than other dogs.
C. because she has been specially trained to work at airports.
D. because she enjoys what she is doing.

9. Scientists may use dogs like Florence to understand


A. the best way for people to maintain their focus.
B. why some people have difficulty paying attention.
C. how people can use both sides of their brain.
D. how human and dog brains differ.

10. In 1993, the Australian Customs


A. decided to use its own dogs again.
B. asked private breeders to provide more dogs.
C. was successful in finding detector dogs.
D. changed the way it obtained dogs.

SOALAN GRAMMAR BAHASA INGGERIS PEPERIKSAAN ONLINE PENOLONG PEGAWAI PENYELIDIK Q29 JABATAN PERIKANAN MALAYSIA

1. I ______ car on Mondays.


A. ‘m going to work with
B. ‘m going to work by
C. go to work with
D. go to work by

 

2. I eat pizza ______ week.


A. twice in a week
B. twice a week
C. one time a week
D. once in a week

 

3. Please, pass me the remote. ______ TV.


A. I’m watching
B. I will watch
C. I’m going to watch
D. I might watch

4. She is ______ her sister, I think.


A. more happier than
B. more happy that
C. happier that
D. happier than

 

Untuk lebih banyak contoh soalan kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Pegawai Penyelidik Q29 ini (yang dilengkapi skema jawapan padu). Korang boleh dapatkan rujukan Peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Gred Q29 di bawah.

Contoh-Soalan-Kefahaman-Bahasa-Inggeris-Peperiksaaan-Online-SPA-PSEE

TEMPAH SEKARANG

 

PANDUAN PEPERIKSAAN PENOLONG PEGAWAI PENYELIDIK JABATAN PERIKANAN MALAYSIA Q29 

Sekiranya anda merupakan calon peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29 , kami mencadangkan anda untuk dapatkan Rujukan Seksyen ini iaitu:

  1. RUJUKAN DAYA MENYELESAIKAN MASALAH

Mengandungi Nota dan Formula Matematik, contoh soalan, Jawapan & jalan kira untuk dapatkan jawapan.

2. RUJUKAN KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS

Mengandungi Nota Grammar, 65 contoh soalan dan jawapan


Ini yang anda bakal dapat dalam rujukan ;


√ Huraian format peperiksaan terkini
√ Contoh soalan Daya Menyelesaikan Masalah (30++ Soalan & Jawapan)
√ Contoh soalan Kefahaman Bahasa Inggeris (30++ Soalan & Jawapan)
√ Formula Matematik
√ 120++ muka surat

 

F.A.Q

Adakah Rujukan Ini Sesuai Untuk Peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Jabatan Perikanan Malaysia Q29?

Ya, rujukan ini sesuai sebagai panduan peperiksaan calon Penolong Pegawai Penyelidik Q29 Jabatan Perikanan Malaysia.
 
 
Ya, Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Penolong Pegawai Q29 terkini disediakan beserta JAWAPAN untuk memudahkan studi calon
 
Adakah contoh soalan Matematik Penolong Pegawai Penyelidik Q29 ini disediakan jalan kira dan penyelesaian?
Ya, untuk makluman kesemua soalan Matematik Penolong Pegawai Penyelidik Q29 ini disertakan dengan jalan kira dan penyelesaian untuk membantu persediaan anda.
 
Ada soalan Pengetahuan AM Penolong Pegawai Penyelidik Q29 Disediakan?
Untuk makluman anda, rujukan ini lengkap dengan contoh soalan Pengetahuan AM jika diperlukan.
 
Ada Rujukan Lain Tak Untuk Peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29?
Tiada. Rujukan ini satu-satunya rujukan yang dikeluarkan dan berada di pasaran khas untuk peperiksaan Penolong Pegawai Penyelidik Q29.
 
Jika Beli Sempat Studi Tak?
Dah tentu anda akan sempat membuat persiapan sekiranya anda buat persediaan sekarang.
 
Bagaimana Dengan Soalan Temuduga? Adakah Disediakan Juga?
Ada. Tapi baik anda tumpukan kepada peperiksaan dahulu dan lakukan persediaan untuk temuduga setelah anda lulus peperiksaan nanti.
 

Boleh percaya ke ni?
Kami sudah membantu lebih 8000 calon exam SPA menduduki peperiksaan SPA sejak 2009. Anda boleh baca apa kata-kata calon sebelum ini  dengan klik di sini.

 

Adakah ini soalan bocor dari SPA?

Tidak, tiada soalan bocor atau ‘sumber dalaman’. Ianya adalah hasil penelitian dan kajian Team Tipsptd sendiri. Soalan-soalan tidak boleh didedahkan kerana tertakluk kepada Akta Rahsia Rasmi (OSA) tetapi kami sebolehnya memberikan soalan-soalan yang seakan soalan sebenar bagi memberi gambaran jelas kepada calon

 

Adakah ianya buku?
– Tidak, ianya adalah ebook dalam versi PDF, anda perlu download ke komputer anda dan membacanya atau boleh terus print

 

Bila saya boleh dapat Pakej ini?
– Selepas penghantaran borang, ianya akan diproses maksimum 48 jam, biasanya dalam tempoh 24 jam.

 

Saya belum dapat apa-apa lagi.. duit dah bayar.
– 
Selepas pembayaran, anda WAJIB mengisi borang pengesahan, jika tidak pesanan anda TIDAK DAPAT diproses
– Sila tunggu sehingga 48 jam, sekiranya masih belum dapat dalam masa 48 jam anda boleh terus email kami semula

 

Adakah ianya mengandungi contoh soalan lengkap?
– 
Ya, setiap soalan disertakan dengan jawapan

 

Adakah ini ebook latih tubi?
– 
Tidak, ianya bukan seperti buku-buku latih tubi seperti di peringkat sekolah (PMR, SPM). Ianya disediakan sesuai dengan kebijakan graduan universiti yang layak menduduki peperiksaan kerajaan

 

Saya bayar apa yang saya dapat?

– Anda akan dapat semua perkara yang dinyatakan di laman jualan bergantung kepada pakej mana yang anda pilih.

 

Adakah saya perlu internet connection untuk buka pakej ini?
– 
Anda hanya perlu internet connection bila nak download Pakej ini, dan selepas kesemuanya sudah di download dan di ‘save’ dalam komputer anda, anda boleh baca tanpa perlu talian internet

 

Saya tak boleh buka file yang di download. Macam mana?
– File yang didownload adalah dalam format .ZIP, anda perlu ada software Winzip atau Winrar untuk ‘extract’ atau ‘unzip’ file tersebut. Biasanya anda boleh extract terus. Jika tidak boleh, sila dapatkan software ini secara percuma di http://www.rarlab.com/download.htm

 

Saya tak boleh buka file .PDF
– 
Maknanya anda tiada perisian Adobe Reader, anda boleh dapatkan secara percuma di http://get.adobe.com/reader/

 

Macam mana saya nak hubungi pihak anda?
– Anda boleh wharsapp terus ke 019-7763 820

KLIK DI SINI UNTUK TEMPAH RUJUKAN SEKARANG

Artikel Berkaitan :

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

error: Content is protected !!