fbpx

Contoh Soalan Akauntan Gred WA41 | JAWAPAN & TIP LULUS PEPERIKSAAN ONLINE

Dec 12, 2020Akauntan

Jika anda sedang mencari-cari contoh soalan Akauntan Gred WA41, anda berada di tempat yang betul. Di bawah ini adalah beberapa contoh soalan peperiksaan online Akauntan khas untuk membantu calon-calon yang dipanggil oleh pihak SPA untuk menduduki exam online bagi ambilan jawatan Akauntan Gred WA41.

soalan exam akauntan wa41 jawapan rujukan nota

Mengikut rekod, peperiksaan Akauntan WA41 sebelum ini diadakan pada 2014 adan 2017. Kali ini, peperiksaan Akauntan diadakan pada 2020. Bermakna 3 tahun sekali baru exam diadakan.

Jadi, jika anda terpilih oleh pihak SPA untuk menduduki exam ini, jangan sia-siakan peluang yang dah diberikan. Study betul-betul. Buat persediaan yang terbaik.

Anda mesti tidak mahu tunggu lagi 3 tahun untuk dapat peluang exam ini. Masa dah makin suntuk. Esok dah nak exam. Anda gunakan saja Rujukan Lengkap Peperiksaan Akauntan WA41 ini.

+ Rujukan ini lengkap dengan nota perakaunan & nota pentadbiran Malaysia untuk memudahkan anda jawab soalan Pengetahuan Am (Seksyen A).

+ 40 Contoh Soalan Pengetahuan Am. Jawapan dan huraian jawapan disediakan.

+ 30 Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah. Jawapan dan cara kira untuk dapatkan jawapan disediakan.

+ 20 Contoh Soalan Bahasa Inggeris. Jawapan disediakan.

++ Semua ini memudahkan untuk anda study last minute. Anda tak perlu selak-selak buku SPM anda lagi.

++ Nota GRAMMAR dan SEMUA RUMUS MATEMATIK yang selalu digunakan untuk jawab soalan peperiksaan online Akauntan WA41 sudah disediakan. Senang unttuk anda rujuk masa jawab exam nanti.

+++ Untuk memudahkan anda lagi, kami senaraikan Topik-topik HOT yang selalu masuk exam!. Jadi anda tak perlu study semua topik. Anda bukan nak ambil SPM, tapi anda nak menduduki peperiksaan online SPA untuk jawatan Akauntan Gred WA41.

Semua ini kami sediakan untuk anda. Anda hanya perlukan rujukan ini, seperti mana calon-calon sebelum anda telah gunakannya dan Alhamdulillah berjaya lulus dalam peperiksaan Akauntan ini.

nota rujukan contoh soalan akauntan gred wa41

YA, SAYA NAK RUJUKAN INI SEKARANG!

 

Cuba jawab soalan-soalan exam Akauntan di bawah untuk menguji diri anda. Untuk mengetahui jawapan anda tepat atau tidak, anda boleh download jawapannya pada butang download jawapan di bawah.

 

Teruskan bacaan sehingga habis agar anda dapat informasi mengenai format peperiksaan Akauntan, contoh Soalan Pengetahuan Am, Daya Menyelesaikan Masalah dan Kefahaman Bahasa Inggeris. Anda juga akan diberikan maklumat mengenai Rujukan Lengkap Peperiksaan Online Akauntan WA41 yang telah dikemaskini khas untuk anda, mengikut format peperiksaan akauntan 2020.
.
Anda juga boleh dapatkan rujukan Lengkap Peperiksaan Online Akauntan WA41 Edisi Kemaskini Terkini 2020 dengan klik pada butang hijau di bawah :
contoh soalan dan jawayan Akauntan WA41 2020 download

Format Peperiksaan Akauntan Gred WA41

  • SEKSYEN A : PENGETAHUAN AM
  • SEKSYEN B : DAYA MENYELESAIKAN MASALAH
  • SEKSYEN C : KEFAHAMAN BAHASA INGGERIS

Tip Lulus Peperiksaan Akauntan Gred WA41

Bukan mudah untuk lulus dalam peperiksaan online yang diadakan oleh pihak SPA. Ramai calon yang gagal dalam tapisan pertama ini. Ya, exam online adalah tapisan pertama untuk anda menjawat jawatan Akauntan WA41. Gagal dalam exam ini, bermakna punah lah harapan anda untuk jadi Akauntan dalam sektor kerajaan.

Jadi, apa yang perlu anda buat untuk lulus peperiksaan online Akauntan Gred WA41?

Banyakkan jawab soalan latih tubi. 

Ya, ini saja caranya.

Jika anda tak biasa dengan bentuk-bentuk soalan peperiksaan online memasuki perkhidmatan awam, maka anda akan menggelabah, tak cukup masa nak jawab masa exam nanti. Sudahnya, anda akan hentam saja. Silap-silap haribulan, anda tak sempat baca pun soalan, terus tekan je jawapan.  Sebab masa dah nak tamat!.

Ini bukan drama kehidupan, ya. Ini serius. Inilah yang sering berlaku kepada calon-calon yang kurang bersedia. Anda sendiri tahu, masa exam sangat sekejap. Soalan pula banyak. Jadi, anda rasa boleh ke anda jawab soalan-soalan yang diluar jangkaan anda ini jika anda tak bersedia, tak biasa dengan bentuk-bentuk soalan, tak latih diri anda untuk jawab dengan pantas dan tepat?

Sebab itulah kami sediakan contoh-contoh soalan peperiksaan Akauntan ini untuk membantu anda mendapatkan gambaran bagaimana bentuk soalan yang bakal ditanya.

Ramai calon yang blur. Jadi, kami di sini ingin membantu anda. Izinkan kami membantu anda, Anda pula tolong diri anda sendiri dengan cuba jawab semua soalan di bawah ini.

Contoh Soalan Pengetahuan Am Akauntan Gred WA41 (Seksyen A)

Berikut adalah contoh soalan pengetahuan am Akauntan Gred WA41. Jangan hanya baca. Cuba jawab dan dapatkan jawapan untuk kesemua contoh soalan yang diberikan di bawah. Uji diri anda sekarang, ya. Jangan bertangguh. Sifat suka bertangguh pastilah bukan sifat yang dicari oleh pihak SPA untuk memegang jawatan Akauntan Gred WA41.

Baiklah, mari teruskan.

contoh soalan akauntan wa41 download jawapan ebook rurukan akauntan

Soalan Seksyen A : Pengetahuam Am Akauntan Gred WA41

Dalam seksyen ini soalan-soalan yang dikemukakan adalah berkaitan dengan jawatan Akauntan termasuklah mengenai politik, sosial, ekonomi, hal ehwal semasa, sains teknologi, perdagangan dan lain-lain lagi.

1. Perlembagaan Persekutuan mengandungi 183 perkara beserta 13 jadual. Bagi setiap perkara terdapat beberapa fasal. Negeri, Agama dan Undang-Undang bagi persekutuan dirangkumkan dalam :

A. Perkara 1 hingga 4
B. Perkara 14 hingga 22
C. Perkara 32 hingga 37
D. Perkara 5 hingga 13

 

2. Pilih kenyataan yang SALAH berkaitan dengan Bank Negara Malaysia

A. Mengekalkan kestabilan harga dan menyokong pertumbuhan.
B. Mengeluarkan mata wang negara di samping menguruskan rizab antarabangsa negara.
C. Memberikan nasihat berkaitan dengan dasar mikroekonomi dan pengurusan hutang negara.
D. Melaksanakan inisiatif memperdalam dan mengukuhkan pasaran kewangan, termasuk pasaran pertukaran asing.

 

3. Di antara berikut, yang manakah agensi yang BUKAN ditadbir oleh Kementerian Kewangan?

A. Bank Negara Malaysia dan Bank Simpanan Nasional
B. Bursa Saham Kuala Lumpur dan Suruhanjaya Sekuriti
C. Lembaga Zakat Selangor dan Lembaga Tabung Haji
D. Jabatan Akauntan Negara dan Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta

4. Susut Nilai adalah pengurangan nilai aset bukan semasa. Berikut adalah sebab aset bukan semasa mengalami susut nilai KECUALI

A. Kekusutan – penggunaan berterusan
B. Kemerosotan fizikal – pudar, lusuh atau buruk
C. Usia guna yang panjang akibat faktor masa – hak cipta
D. Keusangan – tidak dapat digunakan akibat daripada perubahan teknologi

5. Ketua dalam bahagian Pengurusan Teknologi Maklumat Kementerian Dalam Negeri (KDN) ialah

A. Setiausaha Bahagian Gred Khas C
B. Timbalan Setiausaha Bahagian Gred F54
C. Timbalan Setiausaha Bahagian Gred F52
D. Ketua Penolong Setiausaha Gred F48

6. Namakan mantan Perdana Menteri yang mengasaskan Transformasi Pembangunan Luar Bandar Pertama pada tahun 1957.

A. Tunku Abdul Rahman
B. Tun Abdul Razak
C. Tun Hussein Onn
D. Tun Dr. Mahathir

7. Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menjalinkan kerjasama dengan Kementerian Dalam Negeri (KDN) untuk urusan di peringkat antarabangsa melalui agensi di bawahnya TIDAK TERMASUK

A. United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC)
B. United Nations High Commissioner on Refugees (UNHCR)
C. Gagasan Malaysia, Filipina dan Indonesia (MAPHILINDO)
D. Office of the High Commissioner for Human Rights (OHCHR)

8. Perdana Menteri perlu merujuk kepada satu pihak sebelum membuat lantikan Hakim Besar. Siapakah pihak tersebut?

A. Ketua Menteri Sabah
B. Ketua Menteri Sarawak
C. Ketua Hakim Negara
D. Hakim-Hakim Besar

9. Manakah antara perkara berikut yang tidak diambil kira dalam menghitung susut nilai aset?

A. Kos Pembaikan

B. Harga Kos Belian

C. Nilai Skrap Aset

D. Jangka Usia Penggunaan Aset

Macam mana? Dapat jawab semua soalan? Semak jawapan anda. Anda boleh dapatkan 200+ contoh soalan Peperiksaan Akauntan WA41 serta jawapnnya dengan tekan butang hijau di bawah :

KLIK & DAPATKAN 200+ CONTOH SOALAN AKAUNTAN WA41 + JAWAPAN DI SINI

Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Akauntan Gred WA41

(Seksyen B)

Dalam Seksyen B berkisarkan soalan mengukur daya menyelesaikan masalah  dan soalan matematik. Soalan matematik yang ditanya dalam soalan merangkumi standard SPM sahaja.

Soalan-soalan daya menyelesaikan masalah ini terbahagi kepada 3 kategori, iaitu :

  1. Pemahaman Konsep Matematik
  2. Kemahiran Menggunakan Logik & IQ
  3. Kemampuan Mengintrepretasi Data

Macam mana tu? Apa beza setiap kategori?

Bagi memudahkan anda utnuk faham, di bawah ini adalah contoh-contoh soalan mengikut setiap kategori.

I. Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Akauntan – Pemahaman Konsep Matematik

1. Pada awal tahun, Kamal mendapat dividen sebanyak 7.2% hasil dari pelaburannya. Jumlah wang yang disimpan Kamal ialah sebanyak RM 20 000. Hitungkan dividen yang diperoleh Kamal pada tahun tersebut.

A. RM 1036.80
B. RM 1440.00
C. RM 1880.00
D. RM 2010.20

 

2. Jadual di bawah menunjukkan taburan data yang diperoleh dalam suatu undian. Min bagi data itu ialah

Mata             :  4    6    8  10  12
Kekerapan  :  7   11   2    8    7

A. 5.60
B. 7.83
C. 8.20
D. 9.00

 

3. Hong Ji Hyo mempunyai 280 biji buah epal. Dia menyimpan 1/8 jumlah keseluruhan buah epal untuk dirinya dan bakinya dibahagikan sama rata kepada rakannya iaitu Aton, Atin, Atan, Arifah dan Azizah. Berapakah biji buah epal yang diperolehi oleh setiap rakannya?

A. 66 biji

B. 49 biji

C. 56 biji 

D. 66 biji

 

4. Dalam satu pertandingan Bola Sepak sebanyak 8 pasukan mengambil bahagian. Jika perlawanan diadakan secara liga (setiap pasukan mesti bertemu antara satu sama lain), berapakah jumlah perlawanan yang akan dilangsungkan dalam pertandingan tersebut.

A. 28
B. 497
C. 56
D. 62

II. Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Akauntan – Kemahiran Menggunakan Logik & IQ 


III. Contoh Soalan Daya Menyelesaikan Masalah Akauntan – Kemampuan Menginterpretasi Data

1. Carta berikut menunjukkan bilangan pelancong tempatan dan luar negara yang melawat ke Zoo Negara dari bulan Januari hingga Mac.

Contoh Soalan Peperiksaan Online Pegawai Eksekutif Gred 41 LHDN

Pada bulan April , bilangan pelancong luar negara telah menurun sebanyak 40 peratus manakala bilangan pelancong tempatan adalah 1/3 berbanding bulan sebelumnya. Hitung jumlah perbezaan antara pelancong tempatan dan pelancong luar negara yang datang melawat ke Zoo Negara bagi bulan April.

A. 20 orang

B. 40 orang

C. 60 orang

D. 80 orang

.

Dah kira? Dah dapat jawapan?

Anda digalakkan untuk buat latih tubi soalan matematik peperiksaan online Akauntan WA41 banyak-banyak supaya anda mahir berfikir dan kira dalam masa yang singkat.

Anda boleh dapatkan 100+ Extra soalan Daya Menyelesaikan Masalah Akauntan WA41 dengan tekan butang hijau di bawah ini :

KLIK & DAPATKAN 200+ CONTOH SOALAN AKAUNTAN WA41 + JAWAPAN DI SINI

Contoh Soalan Kefahaman Bahasa Inggeris Peperiksaan Akauntan WA41 (Seksyen C)

Soalan yang diketengahkan dalam seksyen C ini masih tidak melebihi sukatan dalam yang sudah korang pelajari sewaktu SPM.

Soalan diolah dalam bentuk, sama ada :

  • petikan ringkas dan diikuti beberapa soalan comprehension; atau
  • Soalan berkaitan grammar; atau
  • Vocabulary.

Contoh soalan adalah seperti berikut :

1. Choose the option which will best replace the underlined words in the sentence to make it correct.

She done it to quick, so it came out looking rough.

A. done it too quickly
B. did it too quick
C. did it too quickly
D. did it to quickly

2. Nanong has three dogs and two cats. They are all brown, but one of the dogs has spots. His name is Spot.

Which of the following is true?

A. Nanong has three animals in total.
B. Nanong has more cats than dogs.
C. One of Nanong’s cats is black.
D. All of Nanong’s dogs have spots.

3. Read the following paragraph to answer question.

Tailgating another vehicle is unsafe and illegal. Many rear-end collisions are caused by drivers following too close to the vehicle in front of them. The rules state that a driver must keep sufficient distance from the vehicle in front in order to stop safely and avoid a collision. Drivers should allow a minimum two seconds’ gap between their vehicle and the one ahead. At sixty kilometres an hour, this equates to thirty-three metres; at a hundred it equates to fifty-five metres. More distance is needed to safely stop in rain or poor visibility.

Tailgating another vehicle is unsafe because:

A. all rear end collisions are caused by drivers following too close to the vehicle in front.
B. it may not allow sufficient time and space to stop and avoid a collision.
C. it is against the road rules.
D. it is a reckless practice.

4. Please read the following sentence.

Once Ainie Laila lifted her pen and made a start, writing the essay became easy.

If we change the start of the sentence to:

Writing the essay became easy..

What will the ending be?

A. after starting.
B. after lifting her pen.
C. once Ainie Laila lifted her pen and made a start.
D. once she lifted her pen and made a start.

5. The boy’s incorrigible behaviour puzzled his sister.

The word incorrigible in this sentence means:

A. appalling
B. reformed
C. incurable
D. frustrated

6. A cooking utensil with a wide, flat blade that is not sharp, used especially for lifting pan; this tool called a..

A. whisk
B. colander
C. spatula
D. ladle

Jadi bagaimana dengan anda sekarang? Sudahkah anda bersedia untuk menghadapi peperiksaan Akauntan WA41 yang dah tinggal beberapa hari sahaja lagi ?

Rujukan Lengkap Contoh Soalan Peperiksaan Online Akauntan Gred WA41

nota rujukan contoh soalan akauntan gred wa41

Rujukan ini telah dikemaskini khas untuk anda calon exam Akauntan WA41 2020.

Dengan memiliki rujukan ini, anda akan dapat :

>> 90++ Nota Ringkas berkaitan pentadbiran negeri-negara, maklumat asas akaun, dasar-dasar penting, perundangan, ekonomi dan banyak lagi – Memudahkan anda jawab soalan Daya Menyelesaikan Masalah

>> Penerangan format terkini Peperiksaan Akauntan WA41. Setiap seksyen soalan ada pecahan-pecahan yang terlibat. Anda perlu tahu pecahan-pecahan ini.

>> 300+ Contoh Soalan dan jawapan Peperiksaan Akauntan WA41 (Merangkumi Soalan Pengetahuan Am,  Daya Menyelesaikan Masalah & Kefahaman Bahasa Inggeris) – Buat latih tubi banyak-banyak! Kunci utama untuk anda LULUS EXAM AKAUNTAN!

>> Topik-topik penting (Soalan Hot) yang selalu keluar exam – Bukan semua benda anda perlu study. Masa singkat, masa sempat nak study semua. Jadi, study mana yang penting sahaja. Kami dah senaraikan topik-topik yang selalu ditanya untuk memudahkan anda.

>>  Himpunan Rumus Matematik yang sering terlibat dalam peperiksaan Akauntan WA41 – memudahkan anda jawab soalan Daya Menyelesaikan Masalah.

>> Nota Grammar – Memudahkan anda jawab soalan Kefahaman Bahasa Inggeris. Dah tak perlu gali kotak dalam rumah anda untuk cari buku Bahasa Inggeris SPM anda. Gunakan saja nota Grammar yang telah disediakan. Lengkap!

contoh soalan dan jawayan Akauntan WA41 2020 download

SAYA NAK RUJUKAN INI

p/s: Rujukan ini dalam bentuk Ebook (PDF). BUKANNYA BUKU! TIADA PENGEPOSAN. Selepas pembayaran anda disahkan, anda akan dapat link download.

Join Group Channel Telegram Akauntan Terkini

Anda dijemput untuk join Telegram Rujukan Akaun Terkini untuk dapatkan lebih banyak contoh soalan, tip lulus exam dan tip lulus temuduga.

KLIK LINK INI UNTUK JOIN 👉 https://t.me/rujukanakauntanterkini

KLIK & JOIN TELEGRAM RUJUKAN AKAUN TERKINI

Kami mendoakan anda lulus peperiksaan online Akauntan WA41. Semoga perkongsian contoh soalan Akauntan dan Tip lulus exam Akauntan ini dapat membantu anda untuk menjawab peperiksaan ini dengan lebih mudah dan cepat. Moga dengan memiliki Rujukan Peperiksaan Akaun ini, akan memudahkan lagi persediaan peperiksaan anda. Tak perlu lagi kalut nak google sana sini.

Pihak spakerjaya.com tidak berkaitan dengan Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) dan Jabatan Akauntan Negara. Apa yang kami sediakan adalah bantuan persediaan calon untuk menduduki peperiksaan. Soalan disediakan bukan BUKU KAJIAN jauh sekali soalan sebenar peperiksaan. Bukan juga soalan bocor Akauntan WA41. Ianya lebih kepada contoh soalan untuk memudahkan persediaan calon dilengkapi dengan nota-nota persediaan.

Artikel Berkaitan :

error: Content is protected !!